Kis Dávid István

Tudományos munkájának címe: Alakemlékező ötvözetek tanulmányozása és fázisátalakulásaik vizsgálata DSC és DMTA mérőberendezésekkel

Konzulens volt: Dugár Zsolt, tanszéki mérnök

TDK időpontja: 2012. november 21.

 

A dolgozatról bővebben a Tovább gombra kattitnva olvashattok!


Kezdésként bemutatom az alakemlékező ötvözetek különleges tulajdonságait és egyedi felhasználása területeiket. Ezt követően végigvezetem a hallgató közönséget a kutatásom eredményein.
A mérési munkám fő célja az volt, hogy igazlni tudjam a polimertechnológia területén széles körben használt DMTA mérőberendezés alakemlékező fém ötvözetek vizsgáltára való alkalmasságát. Ennek jelentősége abban rejlilk, hogy egy méréssel több információ nyerhető ki az ötvözetek fázisátalakulásairól, így átláthatbbá válik a fémes anyagok viselkedése különböz körülmények között. Az alakemlékező fémötvözetek területén ez azért fontos, mert jelenleg még szűkösek az információink a nem konvencionális anyagok ezen csoportjáról. Végezetül rávilágítok a Nitinol nevű alakemlékező ötvözet egy lehetésges felhasználási területére is. Azt kutatom, alkalmas-e mesterséges izomként való beépítésre végtagprotézisekbe.

 

Kövess bennünket!

Események